Een goed gesprek nodig?
Onze VertrouwensContactPersonen:
Henk de Jong (henk@lttc.nl)
Anita Rasker (anita@lttc.nl).
Onbezorgd sporten is voor iedereen prettig en draagt bij aan betere sportieve prestaties. Belangrijke voorwaarden daarvoor zijn dan ook (sociale) veiligheid en een vertrouwde omgeving. Binnen onze vereniging vinden we het belangrijk dat ieder lid zich veilig voelt. We hebben daarvoor een aantal concrete punten aangepakt. Zo hebben wij onder meer 2 vertrouwenscontactpersonen aangesteld.
Lees vooral ook de pagina huisregels.
De vereniging hanteert nog geen huishoudelijk reglement. Het huishoudelijk reglement wordt in de komende tijd samengesteld en later in de Algemene Ledenvergadering vastgesteld.
Als bestuur volgen wij de Code Goed Sportbestuur van het NOC*NSF. We volgen dit zo goed mogelijk op, maar alles kan niet in één keer. Zo willen wij de "4 Vs" van de NOC*NSF doorvoeren: https://nocnsf.nl/nederland-sport-veilig.
Er komt een Verenigingsbrede gedragscode.
V1 - We benoemden vertrouwenscontactpersonen. We hebben 2 leden bereid gevonden: Henk de Jong (henk@lttc.nl) en Anita Rasker (anita@lttc.nl).
V2 - We vragen een VOG aan voor bestuurders en trainers.
V3 - We gaan gedragsregels vaststellen.
V4 - We willen onze trainers mogelijkheden bieden om zich te ontwikkelen. Hoe kunnen we hierin stappen maken?
Vertrouwenscontactpersoon (VCP).
Gebeurt er iets wat niet goed voelt of gewoon niet kan? Neem contact op! Je kunt terecht bij het bestuur, maar ook bij onze VCP Henk en Anita.
De VCP is binnen de sportvereniging het eerste aanspreekpunt voor iedereen die te maken heeft met ongewenst gedrag zoals pesten, seksuele intimidatie, matchfixing, doping, LHBTI, discriminatie of eetstoornissen en die hier met iemand over wil praten. De vertrouwenscontactpersonen zijn beschikbaar voor iedereen die opmerkingen of vragen heeft of over een incident een gesprek wil met de sportvereniging. Voor iedereen, dus sporters, ouders van sporters, toeschouwers, kaderleden, vrijwilligers, bestuur, etc.
Ook kan je de VCP voor een exitgesprek vragen als je, om welke reden ook, de vereniging wilt verlaten.
De VCP wordt opgeleid en is onafhankelijk van het bestuur van de vereniging.
Na het eerste gesprek kan de VCP verwijzen naar de aangewezen instantie.
Vertrouwenscontactpersonen LTTC (NB contactgegevens volgen zsm):
Onze vertrouwenscontactpersonen zijn Henk de Jong (henk@lttc.nl) en Anita Rasker (anita@lttc.nl). Mochten er dingen zijn gebeurd op de vereniging waarover je met iemand wilt praten, neem dan altijd contact op. Zij reageren zo spoedig mogelijk terug zodat we kunnen kijken wat we aan jouw situatie kunnen doen.
Vertrouwenscontactpersoon NTTB:
Je kunt ook, als je dat prettiger vindt, contact opnemen met de VCP van de NTTB: Liesbeth van der Meer 06-36121487 of vertrouwenscontactpersoon@tafeltennis.nl .
Centrum Veilige Sport:
Je kunt ook (vertrouwt en anoniem) met het Centrum Veilige Sport van het NOC*NSF bellen. Dit nummer is bijna 24 uur per dag bereikbaar: 0900 – 202 55 90. Anoniem of op andere manieren kan dat ook: https://centrumveiligesport.nl/contact.
Gedragsregels trainers en vrijwilligers:
In lijn met onze Nederlandse Tafeltennis Bond (NTTB) en het overkoepelende NOC*NSF hanteren wij als vereniging gedragsregels (zie onderstaand) die een basis vormen voor een veilig sportklimaat. Ook hebben wij een aannamebeleid (zie onderstaand) voor vrijwilligers.
Onze sportvereniging vindt het belangrijk dat haar leden in een veilig klimaat kunnen sporten. Eén van de maatregelen om een veiliger sportklimaat te garanderen is dat onze trainers in het bezit zijn van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). De invoering van een VOG binnen onze vereniging geeft meer zekerheid over het verleden van personen en vermindert de kans dat iemand die eerder in de fout is gegaan een daaraan gerelateerde functie binnen de sport kan uitoefenen. Het in bezit hebben van een VOG voor al onze trainers hoort bij een sportvereniging en wordt door spelers en ouders verwacht van een professionele vereniging. Ook de Nederlandse Tafeltennis Bond (NTTB) en het overkoepelende NOC*NSF benadrukken het belang er van. Onze vereniging hanteert hierbij de volgende gedragsregels:
De begeleider moet zorgen voor een omgeving en een sfeer waarbinnen de sporter zich veilig kan voelen.
De begeleider onthoudt zich ervan de sporter te bejegenen op een wijze die de sporter in zijn waardigheid aantast, én verder in het privé-leven van de sporter door te dringen dan nodig is in het kader van de sportbeoefening.
De begeleider onthoudt zich van elke vorm van (machts)misbruik of Seksuele Intimidatie tegenover de sporter.
Seksuele handelingen en seksuele relaties tussen de begeleider en de jeugdige sporter tot zestien jaar zijn onder geen beding geoorloofd en worden beschouwd als seksueel misbruik.
De begeleider mag de sporter niet op een zodanige wijze aanraken dat de sporter en/of de begeleider deze aanraking naar redelijke verwachting als seksueel of erotisch van aard zal ervaren, zoals doorgaans het geval zal zijn bij het doelbewust (doen) aanraken van geslachtsdelen, billen en borsten.
De begeleider onthoudt zich van (verbale) seksueel getinte intimiteiten via welk communicatiemiddel dan ook.
De begeleider zal tijdens training(sstages), wedstrijden en reizen gereserveerd en met respect omgaan met de sporter en met de ruimte waarin de sporter zich bevindt, zoals de kleedkamer of de hotelkamer.
De begeleider heeft de plicht - voor zover in zijn vermogen ligt - de sporter te beschermen tegen schade en (machts)misbruik als gevolg van Seksuele Intimidatie. Daar waar bekend of geregeld is wie de belangen van de (jeugdige) sporter behartigt, is de begeleider verplicht met deze personen of instanties samen te werken, opdat zij hun werk goed kunnen uitoefenen.
De begeleider zal de sporter geen (im)materiële vergoedingen geven met de kennelijke bedoeling tegenprestaties te vragen. Ook de begeleider aanvaardt geen financiële beloning of geschenken van de sporter die in onevenredige verhouding tot de gebruikelijke dan wel afgesproken honorering staan.
De begeleider zal er actief op toezien dat deze regels worden nageleefd door iedereen die bij de sporter is betrokken. Indien de begeleider gedrag signaleert dat niet in overeenstemming is met deze gedragsregels zal hij de daartoe noodzakelijke actie(s) ondernemen.
In die gevallen waarin de gedragsregels niet (direct) voorzien, ligt het binnen de verantwoordelijkheid van de begeleider in de geest hiervan te handelen. (Gedragsregels voor begeleiders zoals vastgesteld in de Blauwdruk Tuchtreglement Seksuele Intimidatie in de AV van NOC*NSF van 15 november 2011).